• 2310-274610
  • info@eeespm.gr
  • Ερμού 48, 6ος όροφος Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54626
  • Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Πανταζούδης Πανταζής
  • Επικοινωνία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται από το Παράρτημα Μακεδονίας της ΕΕΕΣ βασίζεται στα κριτήρια της EABCT και είναι πιστοποιημένο από την EABCT από το 2009.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος γίνονται αυτόματα μέλη της ΕΕΕΣ και της EABCT και δικαιούνται πιστοποίησης της εκπαίδευσης τους στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία από την EABCT.

Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης είναι τετραετές και περιλαμβάνει κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων:
Θεωρία
1. Θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια 260 ώρες
2. Συζήτηση περιπτώσεων 102 ώρες
3. Μελέτη βιβλιογραφίας 100 ώρες
4. Σεμινάρια στις τεχνικές επικοινωνίας 48 ώρες
5. Ομάδες αυτογνωσίας 80 ώρες

Πρακτική άσκηση
6. Θεραπεία κλινικών περιπτώσεων- 8 περιστατικά, 200 ώρες
7. Εποπτεία κλινικών περιπτώσεων 100 ώρες
8. Εργασίες μελέτης περιστατικών (case studies)
9. Παρουσίαση βιβλιογραφικών εργασιών

Οι κύκλοι των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων οργανώνονται σε 5 ενότητες:

1η Ενότητα: Κύκλοι Θεωρητικών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων
Η πρώτη ενότητα αποτελείται από 10 κύκλους οι οποίοι περιλαμβάνουν πεντάωρα ή εξάωρα σεμινάρια που αφορούν στις θεωρητικές αρχές και το πλαίσιο εφαρμογής των Γνωστικών Συμπεριφορικών Θεραπειών, συνολικής διάρκειας 260 ωρών.

1ο έτος
Θεραπευτικό πλαίσιο στις Γνωστικές Συμπεριφορικές Θεραπείες
Θεραπευτικά μοντέλα στις Γνωστικές Συμπεριφορικές Θεραπείες
Θεραπευτικές τεχνικές των Γνωστικών Συμπεριφορικών Θεραπειών
Αντιμετώπιση ψυχοπαθολογικών προβλημάτων ενηλίκων
2ο έτος
Αντιμετώπιση ψυχοπαθολογικών προβλημάτων ενηλίκων
Αντιμετώπιση ψυχοπαθολογικών προβλημάτων παιδικής ηλικίας
3ο έτος
Ψυχολογικές παρεμβάσεις σε ειδικές ομάδες

2η Ενότητα: Κύκλοι Συζήτησης και Ανάλυσης Περιπτώσεων
Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από 3 κύκλους οι οποίοι περιλαμβάνουν δεκαπενθήμερες συνεδρίες παρουσίασης και ανάλυσης κλινικών περιπτώσεων από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συνολικής διάρκειας 102 ωρών.

3η Ενότητα: Κύκλοι Βιωματικών Σεμιναρίων στις Τεχνικές Επικοινωνίας
Η τρίτη ενότητα αποτελείται από 2 κύκλους οι οποίοι περιλαμβάνουν σεμινάρια βιωματικού χαρακτήρα, με σκοπό την άσκηση σε τεχνικές επικοινωνίας και κλινικής συνέντευξης και τη σωστή χρήση τους στη θεραπευτική διαδικασία, συνολικής διάρκειας 48 ωρών.

4η Ενότητα: Ομάδες αυτογνωσίας
Η τέταρτη ενότητα αφορά στη συμμετοχή σε μικρότερες ομάδες αυτογνωσίας με σκοπό τη συμβουλευτική υποστήριξη και το συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

5η Ενότητα: Μελέτη βιβλιογραφίας
Η πέμπτη ενότητα αφορά στην ανάληψη παρουσίασης και συζήτησης θεμάτων της βιβλιογραφίας σχετικά με τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, συνολικής διάρκειας 36 ωρών.
Παρουσίαση βιβλιογραφικών εργασιών
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών παρακολούθησης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων κάθε εκπαιδευόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει 4 εργασίες βιβλιογραφικές, έκτασης 1500 λέξεων περίπου, επιλέγοντας το θέμα από τις προτεινόμενες ενότητες που αφορούν τη θεραπευτική διαδικασία της ΓΣΘ.

Πρακτική άσκηση
Η εποπτευόμενη πρακτική άσκηση αρχίζει με την ολοκλήρωση παρακολούθησης των σεμιναρίων και εργαστηριών που περιλαμβάνονται στους παραπάνω κύκλους, και καλύπτει συνολικά τουλάχιστον 200 ώρες θεραπευτικών συνεδριών και 100 ώρες εποπτείας. Οι 30 ώρες εποπτείας είναι υποχρεωτικά ατομικές, ενώ μπορεί ο εποπτευόμενος να επιλέξει και 70 ώρες ομαδικής εποπτείας συμμετέχοντας σε μικρές ομάδες των 3-4 ατόμων. Οι 200 ώρες θεραπευτικών συνεδριών πρέπει να κατανεμηθούν σε 8 διαφορετικά περιστατικά τουλάχιστον. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους ούτε να υπερβαίνει τα τρία έτη.

Εργασίες μελέτης περιστατικών
Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να παραδώσουν έως το τέλος της πρακτικής τους άσκησης 3 εργασίες μελέτης περιστατικών. Οι δύο θα πρέπει να έχουν έκταση γύρω στις 3000 λέξεις και η μία περί τις 5000 λέξεις.

© Copyright 2020 EEESPM